Co jiného vykouzlit z čerstvých vepřových jater než skvělou domácí paštiku? Připravili jsme pro vás recept na naši nejoblíbenější. Příprava vám zabere jen pár minut.
? 200 g vepřových jater
? 100 g slaniny
? 200 g sádla
? 1 ks cibulka
? 2 stroužky česneku
? 2 snítky čerstvého rozmarýnu
? 1 panák brandy nebo rumu
? sůl, pepř a muškátový oříšek dle chuti
Vepřová játra si nechte u našeho řezníka očistit a odblanit. Doma je nakrájejte na stejně velké kousky. Na pánvi si rozehřejte přibližně 50 g tuku a přidejte pokrájenou slaninu, cibulku a česnek. Restujte, dokud cibulka nezměkne.
Poté zvyšte teplotu a přihoďte játra a snítky rozmarýnu. Jakmile se játra zatáhnou, přilijte brandy nebo rum a čekejte, až se všechen alkohol vyvaří.
Následně vytáhněte rozmarýn, a játra s cibulkou, slaninou a česnekem přendejte do mixéru. Během mixování postupně přidávejte zbylý tuk.
Směs dochuťte solí a pepřem a ovoňte muškátovým oříškem. Paštiku dejte do servírovací nádobky a nakonec můžete přelít ještě trochou přepuštěného sádla.
Nechte vychladit v lednici a můžete podávat třeba s bagetkou či chlebem. Dobrou chuť!
Tip řezníka: Pro lepší chuť můžete do paštiky nakonec vmíchat ještě nasekané mandle či brusinky nebo trochu rybízového džemu.