Když se řekne kližka, vybaví se vám nejspíš guláš. Ale tenhle krásný kousek masa má spoustu dalších využití. My jsme si pro vás připravili jedno z našich oblíbených – dušenou kližku s trochou špeku. Jak na ni?
? 800 ks české hovězí kližky
? 80 g českého uzeného špeku (nebo slaniny)
? 2 ks menší cibule
? 4 ks stroužky česneku
? rozmarýn
? tymián
? sůl a pepř
? vývar (nebo voda)
Nechte si od řezníka nakrájet kližku na větší kostky. Doma začněte tím, že si Novákův špek pokrájíte opravdu na drobno. Nechte chvilku škvařit na pánvi a po chvíli přidejte nasekanou cibulku. Restujte dozlatova. Zatímco se smaží cibulka, osolte a opepřete kližku. Maso přidejte k cibuli a nechte zatáhnout ze všech stran. Během toho, co se maso smaží, přidejte nasekané bylinky a nakonec i česnek. Jakmile začnou bylinky s česnekem opravdu vonět, zalijte všechno vývarem nebo vodou a nechte dusit. Občas maso zkontrolujte a promíchejte, případně přilijte víc tekutiny, ale zase ne tolik, aby bylo maso ponořené. Na dni hrnce (nebo pánve) by měl zbýt krásný sos z česneku a cibule. Duste, dokud maso nezměkne, a můžete podávat třeba s bramborovými nočky.