Krk patří k těm nejkřehčím kouskům hovězího a mezi řezníky je opravdu oblíbený. Je skvělý na steaky, ale i pečený nebo dušený. Nám zachutnal nejvíc s žampiony a kořenovou zeleninou. Jak na to?
? 700 g českého hovězího krku
? 5 pokrájených žampionů
? 100 kořenové zeleniny
špetka cukru
? lžíce Novákova sádla
? lžíce mleté sladké papriky
? 2 stroužky česneku
? velká cibule
? tymián
? sůl
⚫ pepř
Nechte si u nás maso nakrájet na kostky o velikosti asi 3 cm. Doma zasypte trochou hladké mouky a zprudka opečte na rozpáleném sádle. Maso se tak krásně zatáhne. Vyndejte ho z hrnce a na výpeku osmahněte nakrájenou cibuli téměř do hněda. Pozor, ať ji nespálíte! Celé jídlo by pak bylo nepříjemné hořké. K cibuli přidejte nastrouhanou nebo najemno nakrájenou zeleninu, česnek a cukr. Zasypte paprikou, orestujte a nakonec do hrnce vraťte maso. Zalijte všechno pivem, přidejte ostatní koření a žampiony. Přikryjte pokličkou a dejte do trouby vyhřáté na 160 stupňů. Pečte 2 hodinky anebo dokud maso úplně nezměkne. Pokud by se vám zdálo, že je to potřeba, v průběhu pečení můžete směs podlévat horkou vodou. Jako přílohu doporučujeme klasickou bramborovou kaši nebo šťouchané brambory s troškou osmažené cibulky a slaniny!