ZAVŘÍT MENU
Zpět na výpis receptů

Jelení guláš na víně

Ze všech zvěřinových mas je hovězímu svou chutí nejblíž právě jelen. K tomu je jelení mnohem zdravější a jemnější a připravit si ho můžete na spoustu způsobů. Jelení guláš můžete opít třeba červeným vínem. A to je pak pochoutka!

Co budete potřebovat?

🦌 600 g jelení maso
🌶 2 ks čerstvé feferonky
🐷 2 lžíce sádla
🧅 2 ks cibule
🧄 2 stroužky česneku
🍷 500 ml červeného vína
🥄 2 lžíce zavařeniny (nejlépe brusinkové)
🧂 na dochucení: sůl, pepř
🌿 tymián
🌿 6 kuliček jalovce
🌿 2 bobkové listy
🥄 1 lžíce mleté sladké papriky
🥄 1 lžička kmínu

A jdeme na to!

Osušenou a odblaněnou plec nakrájejte na asi 5 cm tlusté kostičky. Nejlépe si jelení maso připravte den dopředu, naložte ho do směsi koření a nechte odležet.

Na sádle orestujte cibuli, přidejte česnek najemno a po minutě i kostky jeleního masa, které zprudka ze všech stran opečte, aby se maso krásně zatáhlo. Guláš můžete ozvláštnit přidáním čerstvých žampionů nebo troškou rajčatového protlaku.

Ochuťte solí a pepřem, podlijte vínem, přidejte koření a maso duste pod poklicí asi dvě hodiny. Na závěr přidejte zavařeninu a chvíli ještě povařte.

Ozdobte čerstvou feferonkou a tymiánem. Na talíři si jelení guláš bude rozumět třeba s houskovým knedlíkem.