Ze všech zvěřinových mas je hovězímu svou chutí nejblíž právě jelen. K tomu je jelení mnohem zdravější a jemnější a připravit si ho můžete na spoustu způsobů. Jelení guláš můžete opít třeba červeným vínem. A to je pak pochoutka!
? 600 g jelení maso
? 2 ks čerstvé feferonky
? 2 lžíce sádla
? 2 ks cibule
? 2 stroužky česneku
? 500 ml červeného vína
? 2 lžíce zavařeniny (nejlépe brusinkové)
? na dochucení: sůl, pepř
? tymián
? 6 kuliček jalovce
? 2 bobkové listy
? 1 lžíce mleté sladké papriky
? 1 lžička kmínu
Osušenou a odblaněnou plec nakrájejte na asi 5 cm tlusté kostičky. Nejlépe si jelení maso připravte den dopředu, naložte ho do směsi koření a nechte odležet.
Na sádle orestujte cibuli, přidejte česnek najemno a po minutě i kostky jeleního masa, které zprudka ze všech stran opečte, aby se maso krásně zatáhlo. Guláš můžete ozvláštnit přidáním čerstvých žampionů nebo troškou rajčatového protlaku.
Ochuťte solí a pepřem, podlijte vínem, přidejte koření a maso duste pod poklicí asi dvě hodiny. Na závěr přidejte zavařeninu a chvíli ještě povařte.
Ozdobte čerstvou feferonkou a tymiánem. Na talíři si jelení guláš bude rozumět třeba s houskovým knedlíkem.