Chcete v kuchyni sáhnout po mase, co chutná stejně skvěle jako vepřové, jen je méně tučné? Zkuste kančí, které je svou barvou i chutí dokonce mnohem výraznější. Nejčastěji si na něm pochutnáváme ve spojení se šípkovou omáčkou. Jak ale na ni?
? 1 kg kančí plec
? 2 dcl červeného vína
? 2 ks cibule
? 2 ks mrkve
? 1 ks petržel
šípkovou zavařeninu (použít můžete i hrst sušených šípků)
? 1 lžíci hladké mouky
? sádlo
? na dochucení: cukr, citron, ocet a sůl
? bylinky: špetku tymiánu, skořice a hřebíčku
Kořenovou zeleninu nastrouhejte a zarestujte společně s cibulí na rozpáleném sádle. Přidejte ocet a nechte odpařit.
Kančí plec opracujte, zbavte tuku, opláchněte, osolte a ze všech stran opečte na zeleninovém základu.
Podlijte vínem a nechte částečně odpařit. Pro silnější chuť přilijte asi 2 dl silného vývaru. Přidejte tymián a ostatní bylinky a duste doměkka.
Vyjměte maso a koření, omáčku propasírujte a vmíchejte šípkovou zavařeninu. Přiveďte k varu a případně ještě nařeďte menším množstvím vývaru. Dochuťte citronem, solí, cukrem a bylinkami a na závěr zaprašte hladkou moukou.
Maso nakrájejte na plátky a přelijte přecezenou omáčkou.
Na talíři to kanci se šípkovou sluší třeba s houskovým knedlíkem nebo kroketami. Dobrou chuť!