Tato zvěřina svojí nezaměnitelnou chutí a křehkostí uspokojí i ty nejnáročnější. Na její přípravu ale rozhodně nemusíte být žádní šéfkuchaři. S hrstí bylinek a mufloní kýtou od nás rozpoutáte i ve vaší kuchyni divočinu hodnou každého myslivce.
? 800 g Mufloní kýta z českých lesů
? 150 g slaniny
? 1/8 l octa
? 2 ks mrkve na kolečka
? 1 ks cibule
? 1 ks petržel
? 1/4 celeru
? 2 dl červeného vína
? na dochucení: pepř, sůl
? bylinky: bobkový list, nové koření, kuličky jalovce
Nejdřív si připravte marinádu. Ocet, jednu mrkev nakrájenou na kolečka, 4 kuličky jalovce a bobkový list zalijte ¼ litru vody a chvíli povařte. Vychladlou směsí poté přelijte mufloní kýtu a nechte odležet, nejlépe 3–4 dny.
Zpěňte najemno nakrájenou cibuli, mrkev a petržel, přidejte a orestujte slaninu. Namarinovaného muflona prudce orestujte a zatažené maso podlijte zbylou marinádou. Přidejte pepř, nové koření, bobkový list a osolte.
Vše vložte do trouby předehřáté na 180 °C a pečte doměkka asi dvě hodiny. Šťávu z výpeku povařte, aby zhoustla, a případně zaprašte moukou. Přidejte víno a ještě chvíli vařte.
Maso nakrájejte na plátky a polijte omáčkou. Při zvěřinových hodech muflon vynikne s bramborovým knedlíkem a porcí červeného zelí.