ZAVŘÍT MENU
Zpět na výpis receptů

Pečené vepřové koleno

Tohle jídlo je u nás tak oblíbené, že by se dalo považovat za národní. Příprava je sice zdlouhavější, ale zato opravdu jednoduchá. A ten čas rozhodně stojí za to! Křupavá kůžička, měkké, šťavnaté maso… už se vám sbíhají sliny? Tak pojďme na to.

Co budete potřebovat?

? Syrové české vepřové koleno
? jalovec
⚫ nové koření
⚫ černý pepř celý
⚫ černý pepř mletý
? sůl
? 3 stroužky česneku
? 2 lžíce sójové omáčky
? 2 dl černého piva
? špetka chilli
? lžička solamylu nebo jakéhokoli škrobu

A jdeme na to!

Koleno pořádně omyjte a společně s celým pepřem, bobkovým listem, jalovcem a novým kořením dejte vařit asi na 3 hodinky. Jestli máte papiňák, bude vám stačit hodinka. Mezitím si ze zbylých ingrediencí umíchejte marinádu. Uvařené koleno naporcujeme a kůži nařežeme křížem. Dejte do pekáče a potřete marinádou. Jestli vám marináda přijde moc hustá, můžete ji naředit troškou vývaru z kolena. Pečte pomalu v troubě vyhřáté asi na 130–150 stupňů a nezapomeňte koleno často přelévat nejdřív marinádou a pak výpekem. Jako přílohu doporučujeme čerstvý kváskový chleba a trochu křenu nebo hořčice!