Přemýšlíte, čím nahradit hovězí maso? Jasnou volbou je srnčí, které má i přes svou jemnost velmi výraznou chuť. Skvěle vynikne po boku kořenové zeleniny a s kapkou (či dvěma) dobrého červeného vína. A když přidáte třeba ještě pár žampionů a koření, vykouzlíte skvělé srnčí ragú. Pojďme se do toho pustit.
? 1 kg srnčí plec z českých lesů
? 1 ks cibule
? 100 g kořenové zeleniny
? hrst žampionů
? 3 lžíce hladké mouky
? 100 g másla
? 4 lžíce rajského protlaku
? sůl
? 2 lžičky cukru krupice
? šťáva z půlky citronu
? bylinky: jalovec, tymián, bobkový list, nové koření
Kupte u nás očištěnou srnčí plec pokrájenou na kostičky.
Kořenovou zeleninu a cibuli očistěte, nakrájejte na plátky a restujte na másle dozlatova společně s cukrem a kořením. Základ zalijte vodou, vmíchejte srnčí maso a duste pod pokličkou doměkka.
Měkké maso vyndejte, šťávu zredukujte, přidejte hladkou mouku a po zasmahnutí zalijte vývarem nebo vodou. Rozmíchejte a za stálého míchání povařte. Omáčku dochuťte protlakem, octem, cukrem, citronem a před koncem přidejte trochu červeného vína. Omáčku přeceďte a nalijte zpět k masu.
Žampiony očistěte, nakrájejte na čtvrtky, vložte do omáčky s masem a krátce poduste.
A máme hotovo! Ragú bude chutnat skvěle třeba s houskovým knedlíkem.