ZAVŘÍT MENU
Zpět na výpis receptů

Štěpánská pečeně

I my řezníci si už pořádně užíváme Vánoce. A jak jinak než u dobrého masa. Připravili jsme si pro vás recept na sváteční štěpánskou pečeni z výborného hovězího zadního.

Co budete potřebovat?

? 1 kg českého hovězího zadního
? 3 ks nebo 4 vařená (klidně ale i trochu nedovařená) vejce
? 3 lžíce Novákova sádla
? 150 g špeku
? 1 lžíce hladké mouky
? 3 ks cibule
? 1 l hovězího vývaru
? 1 lžíce rajčatového protlaku
? bylinky: nové koření, bobkový list
? na dochucení: sůl a černý pepř

A jdeme na to!

U našeho řezníka seženete jak maso na vývar, tak pěkný kousek hovězího, špek a sádlo. Nejdřív naplňte a prošpikujte maso. Do kratší strany hovězího prořízněte díru a naplňte rozkrojeným vejcem. Ve směru řezu vytvořte malé kapsy a přidejte asi 100 g pokrájeného špeku. Svažte provázkem, osolte a opepřete.

V kastrolu rozpalte sádlo a dozlatova na něm opečte maso, dejte bokem. Na šťávě orestujte cibuli a zbylý špek a přidejte bobkový list a nové koření.

Vše zaprašte moukou a případně přidejte trochu rajského protlaku.

Do hrnce vraťte maso, zalijte vývarem a chvíli vařte. Kastrol přiklopte pokličkou a vložte do rozehřáté trouby. Duste doměkka asi 2 hodiny.

Maso vyndejte z kastrolu, výpek povařte a propasírujte. Na závěr vmíchejte studené máslo a dochuťte.

Tuhle laskominu si dejte s houskovým knedlíkem nebo několika kopečky rýže.