ZAVŘÍT MENU
Zpět na výpis receptů

Velikonoční jehněčí s rozmarýnem

Přivítejte Velikonoce s tímto krásně voňavým bylinkovým receptem.

Co budete potřebovat?

🍗 2 kg čerstvého jehněčího (nejlépe stehna)
🧄 6 stroužků česneku
🥄 4 lžíce Novákova sádla
🍋 1 ks citron
🥔 1 kg brambor
? červená cibule
? rozmarýn a oregano (čerstvé nebo sušené)
? sůl a pepř
? voda nebo vývar

A jdeme na to!

U našeho řezníka si vyberte čerstvá jehněčí stehna. Alespoň hodinu před pečením je vyndejte z lednice a ostrým nožem do masa udělejte malé řezy.

V míse smíchejte nasekané oregano, rozmarýn, rozpuštěné sádlo, citronovou šťávu a dva utřené stroužky česneku. Osolte, opepřete a promíchejte. Vzniklou směsí potřete jehněčí (dejte si záležet, aby se směs dostala i do zářezů na mase).

Do pekáčku naskládejte nakrájené brambory, nasekanou cibuli, zbytek česneku, snítku rozmarýnu a přidejte sádlo. Poté na zeleninu vložte jehněčí (tučnou vrstvou nahoru).

Vložte do trouby rozehřáté na 180 stupňů a pečte asi 45 minut, dokud maso nezezlátne. Poté do pekáčku přilijte vodu nebo vývar (přilít můžete i trochu bílého vína) a pečte dalších 30 minut.

Maso vyndejte a nechte odpočinout. Mezitím snižte teplotu na 160 stupňů, pekáček se zeleninou přikryjte fólií a dopečte brambory.