ZAVŘÍT MENU
Zpět na výpis receptů

Vepřový jazyk

Ačkoli tak na první pohled nepůsobí, jazyk je jedním z nejdelikátnějších kousků vepřového. Má jemnou konzistenci a jeho chuť je opravdu výjimečná. Zkuste mu dát šanci, ukážeme vám, jak na něj!

Co budete potřebovat?

? 1 ks český vepřový jazyk (musí být čerstvý a ne uzený!)
? 500 ml vody nebo vývaru
? 2 stroužky česneku
? 1 ks menší cibule
? 1 lžíce Novákova sádla
? troška bílého vína
? sůl a pepř na dochucení

A jdeme na to!

Vepřový jazyk jen tak v každém řeznictví nenajdete, u našeho řezníka je ale k dostání vždycky. Doma ho omyjte pod studenou vodou a osušte. Cibulku si nakrájejte najemno. Česnek oloupejte a pokrájejte na plátky. V hrnci si rozehřejte sádlo a dejte na něj zpěnit cibulku, přidejte česnek a chvíli společně smažte, dokud česnek nezačne chytat zlatavou barvu. Přilijte trochu vína a vařte, dokud se skoro úplně neodpaří. Přilijte vodu nebo vývar, osolte a počkejte, dokud se nezačne vařit. Jakmile se voda nebo vývar začnou vařit, vložte do hrnce jazyk a plamen stáhněte. Jazyk se musí vařit v takové vodě, která sotva bublá. Přiklopte a nechte asi 2 hodiny vařit. Po dvou hodinách jazyk vytáhněte a dejte ho ihned do mísy se studenou vodu – půjde vám pak snadněji oloupat. Zbytek tekutiny v hrnci svařte tak, aby vznikla hustá omáčka. Jazyk loupejte od kořene ke špičce. Po oloupání už ho zbývá jen nakrájet, přelít omáčkou a podávat třeba se šťouchanými brambory. Dobrou chuť!