Tři slova: Vždycky přes vlákno. Při podélném krájeni „po vlákně“ vyteče šťáva, maso ztvrdne a až ho vytáhnete z trouby nebo hrnce, zbude z něj spíš taková žvýkačka.
Číst víceNezáleží na tom, zda se chystáte upravovat hovězí, vepřové, kuřecí, nebo ryby. Maso byste nikdy neměli tepelně upravovat hned po vyndání z ledničky.
Číst víceMaso rozhodně nerozmrazujte v mikrovlnce. Je to sice rychlé, ale maso tak ztratí veškerou šťavnatost. Ideálně ho nechte přes noc rozmrazit v lednici.
Číst víceKdyž už musíte, doporučujeme maso zamrazit ve vodě, aby se při zamrazení nevysoušelo a nepotrhala se mu svalová vlákna. Voda vytvoří ledovou krustu a mráz se tak nedostane přímo do masa.
Číst víceČerstvému masu od řezníka se vyrovná máloco. Je ale potřeba se o něj i správně postarat. Naši řezníci radí, jak na to. Pokud je poslechnete, maso vám vydrží v lednici krásně čerstvé i několik dní.
Číst vícePokud se v obchodě trochu blíž podíváte na označení mletého, možná vás zaskočí trochu jiné pojmenování: polotovar nebo „výrobek z mletého masa“.
Číst víceBalené maso nutně hned neznamená nižší kvalitu. Nevýhody se skrývají spíš v omezeních při výběru.
Číst vícePokud budete dělat poctivý vývar, kupte u řezníka krk a skelet. Dají polévce tu nejsilnější chuť a krásnou barvu. Prsa jsou nejuniverzálnější částí kuřete.
Číst víceNa pečení a dušení použijte maso, které není tak šťavnaté, zato je prorostlejší a chuťově výraznější. My doporučujeme třeba krk, hrudí, plec, žebra nebo vrchní a spodní šál.
Číst víceNa pečení a dušení se obecně hodí tučnější maso, které dodá jídlům výraznější a zajímavější chuť. Je to třeba krkovice, bok nebo koleno.
Číst víceNaše maso pochází jen z českých chovů, a to do posledního gramu. Za jeho kvalitu proto dáme ruku i na řeznický špalek!
Číst víceDrůbeží patří k těm nejoblíbenějším masům, a to nejen u nás. Důvodů je hned několik – seženete ho na každém rohu, jeho přípravu zvládne opravdu každý, a navíc je dietní.
Číst víceVepřové maso je u nás vůbec to nejoblíbenější. Není se vůbec čemu divit, protože jeho příprava je snadná a rychlá a využití v kuchyni má opravdu spoustu.
Číst víceČerstvé hovězí maso má sytě červenou barvu a na řezu je lesklé, až duhové. Do té nejvýraznější chuti a barvy hovězí zraje.
Číst víceČerstvé maso by mělo být láskou na první pohled – zkrátka už od vstupu do prodejny by se vám mělo líbit. Koukejte hlavně po tom, aby mělo svěží a zdravou barvu.
Číst více