ZAVŘÍT MENU

Řeznické rady

Jak maso krájet

Tři slova: Vždycky přes vlákno. Při podélném krájeni „po vlákně“ vyteče šťáva, maso ztvrdne a až ho vytáhnete z trouby nebo hrnce, zbude z něj spíš taková žvýkačka.

Číst více
Maso z ledničky nechte před úpravou odpočinout

Nezáleží na tom, zda se chystáte upravovat hovězí, vepřové, kuřecí, nebo ryby. Maso byste nikdy neměli tepelně upravovat hned po vyndání z ledničky.

Číst více
Jak maso rozmrazit

Maso rozhodně nerozmrazujte v mikrovlnce. Je to sice rychlé, ale maso tak ztratí veškerou šťavnatost. Ideálně ho nechte přes noc rozmrazit v lednici.

Číst více
Jak maso zamrazit (když už musíte)

Když už musíte, doporučujeme maso zamrazit ve vodě, aby se při zamrazení nevysoušelo a nepotrhala se mu svalová vlákna. Voda vytvoří ledovou krustu a mráz se tak nedostane přímo do masa.

Číst více
Jak skladovat čerstvé maso

Čerstvému masu od řezníka se vyrovná máloco. Je ale potřeba se o něj i správně postarat. Naši řezníci radí, jak na to. Pokud je poslechnete, maso vám vydrží v lednici krásně čerstvé i několik dní.

Číst více
Mleté maso, nebo výrobek z mletého: znáte rozdíl?

Pokud se v obchodě trochu blíž podíváte na označení mletého, možná vás zaskočí trochu jiné pojmenování: polotovar nebo „výrobek z mletého masa“.

Číst více
Jak se vyznat v kvalitě baleného masa?

Balené maso nutně hned neznamená nižší kvalitu. Nevýhody se skrývají spíš v omezeních při výběru.

Číst více
Podle čeho vybírat drůbeží?

Pokud budete dělat poctivý vývar, kupte u řezníka krk a skelet. Dají polévce tu nejsilnější chuť a krásnou barvu. Prsa jsou nejuniverzálnější částí kuřete.

Číst více
Jak vybrat ten správný kousek hovězího?

Na pečení a dušení použijte maso, které není tak šťavnaté, zato je prorostlejší a chuťově výraznější. My doporučujeme třeba krk, hrudí, plec, žebra nebo vrchní a spodní šál.

Číst více
Nevíte, jak vybrat správný kus vepřového masa?

Na pečení a dušení se obecně hodí tučnější maso, které dodá jídlům výraznější a zajímavější chuť. Je to třeba krkovice, bok nebo koleno.

Číst více
Proč české maso?

Naše maso pochází jen z českých chovů, a to do posledního gramu. Za jeho kvalitu proto dáme ruku i na řeznický špalek!

Číst více
Drůbež

Drůbeží patří k těm nejoblíbenějším masům, a to nejen u nás. Důvodů je hned několik – seženete ho na každém rohu, jeho přípravu zvládne opravdu každý, a navíc je dietní.

Číst více
Vepřové maso

Vepřové maso je u nás vůbec to nejoblíbenější. Není se vůbec čemu divit, protože jeho příprava je snadná a rychlá a využití v kuchyni má opravdu spoustu.

Číst více
Hovězí maso

Čerstvé hovězí maso má sytě červenou barvu a na řezu je lesklé, až duhové. Do té nejvýraznější chuti a barvy hovězí zraje.

Číst více
Jak koupit/poznat čerstvé maso

Čerstvé maso by mělo být láskou na první pohled – zkrátka už od vstupu do prodejny by se vám mělo líbit. Koukejte hlavně po tom, aby mělo svěží a zdravou barvu.

Číst více